Het onbekende land
 
De Nederlandse ontdekkingsreiziger en zeeman Abel Tasman afkomstig uit Lutjegast in Groningen.zag op 13 december 1642 een groot en bergachtig land aan de horizon.
Het was een onbekend land,dat nog op geen enkele kaart stond.
Met zijn schepen Zeehaan en Heemkerk verkende Abel Tasman de ruige kust.
Na vier dagen liet hij het anker zakken in een rustiger deel van de kust.
Op het strand verschenen schreeuwende donkere mannen. Al snel kwamen ze met met grote kano's naar de schepen toe. Tasman liet hen lakens,kralen ,spijkers en messen zien. Misschien kon hij deze goederen ruilen tegen voedsel en water. Maar de donkere mannen bleven schreeuwen.
Een paar wilde zelfs aan boord van de Heemskerk klimmen. Dat vond Tasman te gevaarlijk "Laat ze niet aan boord!" schreeuwde hij tegen zijn mannen.
Tasman wilde ook de bemanning van de Zeehaan waarschuwen. Daarom stuurde hij een roeiboot met vijf matrozen er naar toe. Maar de roeiboot werd aangevallen.
Drie matrozen werden doodgeknuppeld en de andere twee zwaargewond. De schepen vuurde kanonschoten af ..Dat hielp.
De donkere mannen peddelde geschrokken terug naar het strand. De Zeehaan en de Heemskerk haalde meteen de ankers op. Ze moesten gauw wegwezen van deze gevaarlijke kust!
Tasman gaf het onbekende land de naam Stratenland (Staete Landt) Later werd dit verre Land naar de provincie Zeeland genoemd Nieuw-Zeeland

 

Een paar honderd jaar kwamen er weer Europeanen in Nieuw-Zeeland aan.
Ditmaal was het de Engelseontdekkingsreiziger James Cook die het zuidelijke deel van de Grote Oceaangebied een plek gaf op de wereldkaart
In 1840 werd Nieuw-Zeeland een kolonie van Engeland.