Het land algemeen
 

Aan de andere kant van de wereld ligt op het zuidelijk halfrond, de zuidelijke helft van de aarde. Het land ligt zo'n beetje recht onder jouw voeten.
Vanuit Nederland gezien,lopen Nieuw-Zeelanders op hun kop,met hun voeten naar ons toe. daarom worden ze ook wel onze tegenvoeters genoemd.

Nieuw-Zeeland is het verste land waar je vanuit Nederland naartoe kunt reizen. Het maakt niet uit of je via Amerika of
AziŽ vliegt. Je zit langer dan twintig uur in het vliegtuig. Als je aankomt , moet je je horloge aanpassen. In nieuw- zeeland is het twaalf uur later dan in Nederland. Nieuw Zeeland ligt iets ten westen van de datumgrens.
Het begroet als een van de eerste landen een nieuwe dag.

Ander Seizoen

Op het zuidelijke halfrond is het seizoen steeds het tegenovergestelde van het seizoen op het noordelijk halfrond. Is het in Nederland herfst, dan is het in Nieuw-Zeeland lente. Als de Nederlanders schaatsen op natuurijs,zonnen Nieuw- Zeelanders op het strand.
Er is een verschil tussen het noordelijk en zuidelijk halfrond. Reis je vanuit Nederland naar het zuiden,dan wordt het warmer. Want je reist in de richting van de evenaar af, in de richting van de zuidpool.
De scholen in Nieuw- zeeland hebben in januari zomervakantie. de winter begint in juni. Het is dan koel niet koud.
Allen in de bergen komt er vorst of sneeuw voor>Regen valt er in alle seizoenen.

Drie eilanden

Nieuw Zeeland bestaat uit Noordereiland en het Zuidereiland  en en het kleine eiland Stewart (je zegt : Stjoewurt).
Het noordeneiland en het Zuidereiland zijn vrijwel even groot. Ze zijn elk ongeveer viermaal groter dan Nederland.
In het totaal is Nieuw zeeland ongeveer achtmaal groter dan ons land. Het is een nogal langgerekt land.

Het is ruim tweeduizend kilometer rijden van het noordenpunt van het Noordereiland naar de zuidpunt van het Zuidereiland. Dat is ongeveer even ver als een autorit van Nederland naar het midden van Spanje
De eilanden worden in het noorden , oosten en zuiden omgeven door de Grote Oceaan. De Tasmanzee in het westen ,scheidt  Nieuw-Zeland van buurland AustraliŽ Dat is wel een heel verre buur. De afstanden tussen beide landen is meer dan tweeduizend kilometer.

Het Landschap.

Bergen, Bossen en Natuur
Nieuw-Zeeland is een bergachtig land waar het veel regent. Driekwart van het land ligt meer dan tweehonderd meter boven de zeespiegel. Op enkele plaatsen liggen hoge bergen bedekt met sneeuw.
Op het Zuidereiland  liggen de Zuidelijke Alpen. Daar ligt de hoogste berg van Nieuw-Zeeland . Hij is 3754 meter hoog.
In de Zuiderlijke alpen liggen glestjers, dikke pakken ijs die langzaam naar beneden schuiven en daar smelten, De grootste glesjer is ruim dertig kilometer lang.
Op alle eilanden liggen uitgestrekte bossen. De bomen laten hun blad niet ťťn keer vallen, zoals in nederland de bomen in de herfst..In de bossen is het vochtig.Mossen en varens groeien daar dan ook heel goed.
In Nieuw-Zeeland leven dieren die nergens anders in de wereld voor komen.

Bijvoorbeeld de kiwi


Toch is Nieuw-Zeeland eigenlijk arm aan planten- en diersoorten. De enige zoogdieren die er oorspronkelijk voorkwamen waren twee soorten vleermuizen. Dat is ook de reden waarom Nieuw- Zeelanders veel dieren hebben ingevoerd. Bijvoorbeeld herten, konijnen
, zwanen en honingbijen. Vaak had dit een slechte invloed op de oorspronkelijke natuur. Er zijn zeven nationale  parken en 1300 natuurreservaten.
Deze natuurgebieden zijn beschermd, omdat er zeldzame planten en dieren voorkomen. Door de vele regen en de smeltende gletsjes is er een groot aantal rivieren. De Nieuw-Zeelanders gebruiken deze rivieren om elektriciteit op te wekken. driekwart van alle elektriciteit is het land komt van deze -gratis- waterkracht

Spuitend water en kokende modder.

In Nieuw- Zeeland komen regelmatig aardbevingen voor. De meeste bevingen zijn heel licht. Mensen merken ze niet eens op. Maar soms zijn er krachtige .Die veroorzaken veel schade.
Nieuw-Zeeland ligt boven op een breuk, een scheur in de aardkorst. Langs deze breuk schuiven stukken aardkorst heel traag langs elkaar. Daardoor ontstaan er af en toe aardbevingen. Op een breuk is de aardkorst dunner dan op andere plekken.
Er ontstaan daardoor mooie natuurverschijnselen Bijvoorbeeld de vulkanen op Noordereiland. Twee ervan zijn nog actief. Ze spugen af en toe aswolken uit. Dan is het oppassen, want soms volgt er een uitbarsting. Bij een  uitbarsting worden rotsblokken zo groot als auto's de lucht in geslingerd.
Lava en kokende modder stromen dan van de hellingen omlaag. Er liggen daarom geen dorpen in de buurt. In het vulkanengebied komen ook kokende modderpoelen, warmwaterbronnen en geisers voor. Sommige geisers spuiten hun hete water we dertig meter hoor de lucht in.

                           

De Kust

Nieuw-Zeeland heeft in totaal 15.000 kilometer kronkelige kust. De westkust is het grootste deel rotsachtig.
Aan de oostkust liggen enkele rotsachtige schiereilanden. Daar leven zeehonden en pinguÔns. De kust van het Zuidereiland heeft smalle, steile inhammen. Deze fjorden hebben enorme rotswanden die vanuit zee omhoog rijzen.
Vanaf deze steile rotsen kletteren watervallen met oorverdovend lawaai in zee.
Nieuw- Zeeland heeft ook veel zandstranden. Op het Noordereiland zijn sommige zandstranden wel honderd klilometer lang. Maar er zijn ook kleine strandjes. Met wat geluk heb je een zandstrand helemaal voor jezelf.

De Bevolking

Nieuw-Zeeland is dunbevolkt. het heeft nog geen vier miljoen inwoners. dat is erg weinig voor zo'n groot land. Vergelijk dat maar eens met Nederland, waar zestien miljoen mensen wonen. Bovendien is nederland ook achtmaal kleiner dan Nieuw-Zeeland.
Nieuw- zeeland heeft een gemengde bevolking. Die bestaat voornamelijk uit twee groepen: de blanken van Europese
afkomst en de Maori's
De meeste blanken zijn uit Groot-BrittaniŽ, toen Nieuw-Zeeland nog een kolonie was . Na 1945 kwamen er ook andere Europese emigranten. Tussen 1950 en 1965  emigreerde veel Nederlanders naar Nieuw-zeeland. Zij hoopten aan de andere kant van de wereld een beter bestaan te kunnen opbouwen. Want in Nederland waren de vooruitzichten
toen niet zo goed.
Nieuw-Zeeland heeft nu ongeveer 30.000 inwoners van Nederlandse afkomst. Veel Nederlanders komen er nu niet meer bij. tegenwoordig komen de meeste emigranten uit AziŽ en van eilanden in de Grote Oceaan.
 

Houten Huizen

Het Noordereiland heeft de meeste bewoners. Auckland is verreweg de grootste stad. Daar wonen bijna een miljoen mensen.
Een andere grote plaats is Wellington.  Dat is de hoofdstad van het land.
In die grote steden zie je nauwelijks flats en rijtjeshuizen. Bijna alle Nieuw-Zeelanders wonen in een vrijstaand huis met Klik hier om te vergroteneen grote tuin eromheen. vrijwel alle huizen zijn van hout. Stenen woningen zijn zeldzaam. Een houten huis heeft voordelen. Ten eerste is zo'n huis snel in elkaar gezet. de Bewoners kunnen er al na een paar weken in. Ten tweede is zo'n huis goedkoop.

Zeker in een land met zoveel bos. Ten slotte kan een houten huis beter tegen een aardbeving dan een woning van steen. Bij een trilling komen al snel scheuren in de muren. bij een houtenhuis is de schade snel hersteld. Het klimaat leent zich ook goed voor houten huizen.. Want winters met metKlik hier om te vergroten strenge kou komen maar zelden voor in het land.
Als het koud is gaan de elektrische  kachels aan. In ieder vertrek in huis is er wel een. De meeste huizen hebben alle kamers op de begane grond. Soms is er nog een verdieping met slaapkamers Huizen hebben zelden een zolder.
de huizen zijn ook sober ingericht. Nieuw-Zeelanders hoeven niet al te veel spullentjes in huis te hebben . want het grootste deel van het jaar zijn ze buiten.

In hun grote tuin of in de vrije natuur. Ze dragen het liefste vrijetijdskleding. Veel mannen gaan in korte broek naar het werk.

Politiek

Nieuw- zeeland is een zelfstandig land. het mag zelf beslissingen nemen. en hoeft aan geen ander land te gehoorzamen. Dat was vroeger anders. het land was van 1840 tot 1907 een kolonie van Groot-BrittaniŽ.
Nieuw-Zeeland heeft nog steeds een goede band met Groot-BrittaniŽ. Zo is het lid van het Gemenebest. Dat is een verbond van landen , bestaande uit Groot-BrittanniŽ en zijn vroegere koloniŽn. De leden van het Gemenebest beschouwen de Britse koningin nog steeds als hun eigen vorstin Zo komt het dat haar afbeelding op alle Nieuw- Zeelandse bankbiljetten en munten staan.
Als de britse koningin jarig is , viert het hele land feest. maar ze heeft geen macht in Nieuw -Zeeland. het land is net als Nederland een democratie. De bevolking heeft invloed op de manier waarop hun land geregeerd wordt. Er zijn iedere drie jaar verkiezingen. Alle inwoners van achttien en ouder kunnen dan hun stem uitbrengen.
Ze hoeven geen Nieuw- Zeelander te zijn, maar moeten wel op een van de eilanden wonen. een Nederlander die op het Noordereiland woont . mag dus stemmen.
De grootste politieke partij vormt de regering en levert de president.

Economie

Landbouw.
Veel grond wordt voor veeteelt gebruikt. Vooral de schapenhouderij is belangrijk. In het land lopen ongeveer veertig miljoen schapen rond. Dat zijn 10 schapen tegenover elke inwoner. En in het voorjaar , met al die lammetjes , zijn er bijna zeventig miljoen schapen. Op het Noordereiland worden ook koeien gehouden. Die zorgen voor het vlees en melk ,boter en kaas.
Er zijn ook akkerbouwgebieden voor graan en aardappels. In een aantal gebieden wordt fruit geteeld. Onder andere appels .peren nectarines en kiwi's Van Nieuw-Zeelandse druiven worden goede wijnen gemaakt. veel landbouwproducten zijn bestemd voor de export. Met de verkoop aan andere landen verdient Nieuw-Zeeland veel geld. Vooral wol , lasvlees ,boter,appels en kiwi's worden uitgevoerd.
Kijk maar eens op de groente-afdeling van de supermarkt De kans is groot dat je appels en kiwi's uit Nieuweeland ziet liggen.
Op beide eilanden zijn eilanden zijn uitgestrekte dennenbossen aangeplant.Het hout uit deze bossen wordt vooral gebruikt om huizen van te bouwen.

Industrie

In de bodem zitten weinig grondstoffen die geschikt zijn om te gebruiken of om producten van te maken. Alleen op het
Zuidereiland wordt wat steenkool uit de bodem gehaald. en in de Tasmanzee wordt naar aardolie en gas geboord.
In Nieuw- Zeeland is daarom niet veel industrie.
Want de grondstoffen invoeren is veel te duur.
Voor industrie heeft het land ook te weinig inwoners. Er wonnen niet genoeg mensen aan wie de fabrieken kunnen producten kunnen verkopen. De winkels moeten luxe goederen invoeren .Bijvoorbeeld radio's ,televisies,koelkasten ,camera's .bromfietsen,en auto's. Dat maakt die goederen erg duur. Een gloed nieuwe auto is voor veel mensen heel prijzig.
Er zijn wel fabrieken die voeding en levensmiddelen produceren. denk aan bakkerijen en zuivelfabrieken,bierbrouwerijen eb frisdrankindustrie.
Weinig industrie heeft ook voordelen.
 Omdat er bijna geen vervuiling door fabrieken is, lucht er erg schoon.

Volkslied
 
God Defend New Zealand

God of nations! at Thy feet
In the bonds of love we meet,
Hear our voices, we entreat,
God defend our Free Land.
Guard Pacific's triple star,
From the shafts of strife and war,
Make her praises heard afar,
God defend New Zealand

Men of ev'ry creed and race
Gather here before Thy face,
Asking Thee to bless this place,
God defend our Free Land.
From dissension, envy, hate,
And corruption guard our State,
Make our country good and great,
God defend New Zealand.

Peace, not war, shall be our boast,
But, should foes assail our coast,
Make us then a mighty host,
God defend our Free Land.
Lord of battles in thy might,
Put our enemies to flight,
Let our cause be just and right,
God defend New Zealand.

Let our love for Thee increase,
May Thy blessings never cease,
Give us plenty, give us peace,
God defend our Free Land.
From dishonour and from shame
Guard our country's spotless name
Crown her with immortal fame,
God defend New Zealand.
 

May our mountains ever be
Freedom's ramparts on the sea,
Make us faithful unto Thee,
God defend our Free Land.
Guide her in the nations' van,
Preaching love and truth to man,
Working out Thy Glorious plan,
God defend New Zealand.

Maori Version

There are also Maori words to the anthem

E Ihoa Atua,
O nga Iwi Matoura,
Ata whaka rongona;
Me aroha noa.
Kia hua ko te pai;
Kia tau to atawhai;
Manaakitia mai
Aotearoa

Ona mano tangata
Kiri whero, kiri ma,
Iwi Maori Pakeha
Repeke katoa,
Nei ka tono ko nga he
Mau e whakaahu ke,
Kia ora marire
Aotearoa

Waiho tona takiwa
Ko te ao marama;
Kia whiti tona ra
Taiawhio noa.
Ko te hae me te ngangau
Meinga kia kore kau;
Waiho i te rongo mau
Aotearoa

Tona pai me toitu;
Tika rawa, pono pu;
Tona noho, tana tu;
Iwi no Ihoa.
Kaua mona whakama;
Kia hau te ingoa;
Kia tu hei tauira;
Aotearoa