Toerisme

Nieuw zeeland trekt veel toeristen. Want nergens anders in de wereld is de natuur op zo'n kleine oppervlakte zo verschillend. 

Wandelaars kunnen er lange tochten maken over bergen en vulkanen en door fjorden en bossen.
Kanovaarders kunnen op de wild stromende rivieren hun behendigheid oefenen.
De kustlijn is populair bij  zeilers, surfers, en kajakvaarders. Op zee kun je zwaardvissen vangen en zwemmen met dolfijnen. Een boot brengt je dan naar een plek op zee waar deze dieren voorkomen. Daar mag je dan een paar minuten met ze zwemmen.
 

Andere activiteiten zijn met een elastieken koord aan de benen van een brug afspringen. In een grote plastic bal van een heuvel afrollen en parachutespringen. Voor een actieve vakantie ben je in Nieuw-Zeeland op het juiste adres.

Veel mensen verdienen een goede boterham aan het toerisme. Ze werken Bijvoorbeeld in winkels, hotels en restaurants.Of ze zijn natuurgids,zeilinstructeur, autoverhuurder of skileraar.
 

Praktische Tips
 
Douane
Je mag naast de persoonlijke begage de volgende producten invoeren: rookwaren (200 sigaretten of 250g tabak of 50 sigaren), alcoholische dranken (4,5 liter wijn of 4,5 liter bier en een fles sterke drank tot 1,125 ml) en artikelen tot een waarde van 500NZ$.

Reisdocumenten
Europeanen die korter dan drie maanden in Nieuw-Zeeland verblijven, hebben geen visum nodig. Het paspoort moet drie maanden tot de geplande terugreis.
Om het land in te mogen moet je een geldig retourticket kunnen tonen.
Wie langer dan drie maanden in Nieuw-Zeeland wil blijven kan zijn toeristenvisum voor nog eens drie maanden laten verlengen. Wie langer wilt blijven moet bij de ambassade van
Nieuw-Zeeland inlichtingen inwinnen.
Nederland: New Zealand Embassy, Mauritskade 25, 2514 HD, Den Haag, tel. (070) 3469324

Reizen naar Nieuw-Zeeland
Vanuit Europa kan men via Azië of Amerika naar Nieuw-Zeeland vliegen. De afstand is bijna hetzelfde , namelijk ongeveer 19.500 km. De drukste tijd is tussen november en maart.
Op tijd boeken is aan te bevelen (tot zes maanden van tevoren).
.Je hebt al een ticket vanaf ongeveer 2100 gulden.
Het is aan te raden als je in Nieuw-Zeeland overdag aankomt niet naar bed te gaan maar gewoon in de avond naar bed te gaan, zodat je snel in het nieuwe dagritme komt.

Auto huren
Alle internationale autoverhuurbedrijven hebben een vestiging op de luchthaven van Auckland.
Voor vertrek kun je al een naar Nieuw-Zeeland kun je al een auto reserveren (minimum leeftijd 21 jaar); Europese rijbewijs is geldig. Je hebt dus geen international rijbewijs nodig.
De bekende bedrijven hebben echter hun prijs. Veel voordeliger zijn enkele lokale verhuurbedrijven, die geen internationale reserveringen hebben op de luchthaven. Hun kantoen bevinden zich meestal in het centrum van Auckland (ACE tourist Rentals, 51-53 The strand, Parnell, tel. 09-3033627; Low Cost Self Drive, P.O. Box 78-094, tel 09-3033928; Dollar Save Car Hire, P.P. Box 34266, tel. 09-4809881, Fax 09-4191695).
Wij hadden zelf bij ACE tourist rentals een busje gehuurd en wij konden de bus afleveren in Christchurch.

De bus
De bus is het populairste transportmiddel.
De maatschappijen Interity, MountCook Landline en Newmans beschikken over een dicht net en ook komen ze in afgelegen gebieden.
Je hebt ook busmaatschappijen die zogenoemde Travel Pass.
Mount Cook biedt een Kiwi Coach Pass aan waarmee u zeven tot 33 dagen kunt reizen op alle busroutes van deze maatschappij. De prijs voor zo’n pass is ongeveer 420 NZ$ voor zeven dagen en 900 NZ$ voor 33 dagen.
InterCity biedt een Travelpass (8, 15 of 22 dagen) voor de bussen, treinen en veerboten van de maatschappij (prijzen vanaf ongeveer 400 NZ$ voor 8 dagen en 650 NZ$ voor 22 dagen; de pass moet voor aankomst in Nieuw-Zeeland zijn aangeschaft). Voorts biedt Newmans een Coach pass aan.
Wat ook erg geschikt is busonderneming Kiwi Experience,
ze hebben namelijk vele haltes in de nationale parken.


De fiets
Als je met de fiets gaat moet je rekening houden dat er bijna geen fietspaden zijn, dus je moet goed uitkijken waar je fietst.


De trein
Het spoorwegnet van Nieuw-Zeeland is niet erg groot
De verschillende trajecten zijn:
Silver Fern (tussen Auckland en Wellington). Een en enkele reis kost ongeveer 110 NZ$. Iets voordeliger is de Northerner, die ‘s nachts op hetzelfde traject rijdt.
De TranzAlpine Express doorsnijdt dagelijks de Southern Alps tussen Christchurch en Greymouth. Een enkele reis kost ongeveer 90 NZ$.
De Bay Express rijdt tussen Wellington en Napier (dagelijks ongeveer 60NZ$). De Coastal Pacific is de ideale aansluiting met de veerboot op de route van Picton naar Christchurch. Dit kost ongeveer 60 NZ$.
De Southerner Express rijdt vanuit Christchurch in zuidelijke richting naar Invercargill

(ongeveer 80 NZ$).
Met de Intercity Travel Pass bent u op alle trajecten iets voordeliger uit


De Veerboot
Het is raadzaam als je in Nieuw-Zeeland bent van te voren te bedenken wanneer je met de veerboot naar het andere eiland wilt. Dan kunt u namelijk op tijd een reservering maken zodat u er zeker van bent dat u die dag met de veerboot mee kan. Dit is noodzakelijk omdat het best snel vol zit en dan is het mogelijk dat je de volgende dag of misschien wel later naar de overkant kan.
De prijs van een kaartje varieert. Wij gingen ‘s nacht 2 uur en dat koste ongeveer 35 NZ$ per persoon en voor onze bus ongeveer tussen de 110 en 150 NZ$.


Het vliegtuig
Mount Cook Airline en Air New Zealand hebben verbindingen tussen 24 steden in Nieuw-Zeeland. De derde maatschappij van Nieuw-Zeeland is Ansett New Zealand.

Praktische Tips
Hostels

Voor backpakkers is er in Nieuw-Zeeland in bijna alle steden hostels.
Het is slim als je de volgende dag naar een plaats gaat een reservering te maken
zodat je zeker bent van een Hostel.
Vergelijk ook altijd Hostel in elke plaats, dit is zeker de moeite waard.
In elke Hostel vindt je genoeg brochures en flyers van andere hostels en meestal hoor je ook wel tips van andere mensen die in plaatsen zijn geweest.
De prijs van een Hostel varieert ongeveer van 18 tot 20 NZ$.
Het slimste is dat je een VIP Backpacker Membership Card aanvraagt.
Hiermee krijg je bij een heleboel hostels korting van ongeveer 1 NZ$.
Maar met deze card krijg je ook bij verschillende toeristische trekpleisters korting.
Deze kaart kost ongeveer 30 NZ$.

Hotel
Er zijn in alle grote steden genoeg hotels.
Het is wel verstandig een hotel van te voren te boeken, vooral in de zomermaanden (november t/m maart). Als je op doortrek bent, is het aan te raden om een hostel te boeken. Wij deden dit ook en het scheelt veel geld in vergelijking met een hotel. Het enige verschil is dat je met meerdere mensen in een hostel slaapt (doorgaans met zijn zessenin een kamer).

Telefoneren op reis
Telefoneren op reis is vaak een dure aangelegenheid. Hotels nemen doorgaans een forse marge bovenop de eigenlijke kostprijs van het telefoongesprek zodat het schrikbarend duur kan worden. Vaak is bellen met je eigen gsm uit het buitenland goedkoper dan bellen vanuit het hotel. Kijk vooraf even op de website van je provider of zijn roaming partners hebben in het land waar je naartoe gaat. Check ook vooraf of je telefoonkaart of abonnment bellen vanuit het buitenland toelaten, zo sta je niet voor verassingen.


Elektriciteit
De elektriciteitvoorziening is in Nieuw-Zeeland 230 volt wisselstroom (50 Herts). Voor stopcontacten is een driepolige stekker noodzakelijk.
 

Openingstijden
De openingstijden zijn van maandag tot en met donderdag 9.00 tot 17.30 uur, vrijdag tot 21.00 uur en zaterdag tot 12.00 uur. Banken zijn open van maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 16.30 uur.


Post
Postkantoren zijn van maandag tot en met donderdag geopnd van 8.30 uur tot 17.00 uur en vrijdag tot 20.00 uur. Op het land wordt de post ook door de daires en kleine winkels verzorgd. Daar haalt men ook zijn eigen post af.


Tijdsverschil
In Nieuw-Zeeland is het normaal gesproken 11 later dan in West-Europa. Wanneer het in Nederland zomertijd is, bedraagt het verschil 10 uur; tijdens de zomertijd in Nieuw-Zeeland (oktober-eind maart) is het verschil 12 uur.


Uitgaan
Wij hebben niet veel in de kroeg gezeten, maar daar waren we ook niet voor naar Nieuw-Zeeland geweest. In Auckland (Mercury Opera), Wellington (Symphony Orchestra en het Royal Ballet) en Christchurch, waar de hele week talrijke manifestaties zijn, stelt het uitgaans leven in Nieuw-Zeeland weinig voor. In Dunedin (studentenstad) kun je wel leuk stappen.


Vakanties en feestdagen
Zelfs tijdens de schoolvakanties is het nog aan te raden om naar Nieuw-Zeeland te gaan omdat de verkeersdrukte in Nieuw-Zeeland niet te vergelijken is dan in Nieuw-Zeeland. Voor onderdak in de grote steden en bij de veerverbinding is het wel aangeraden om van te voren te boeken.
Belangrijke data: de kerstvakantie duurt van half december tot begin februari. Van eind augustus tot half september valt de wintervakantie. In mei en juli zijn er korte vakanties van een week.
Nationale feestdagen: 1 januari (Niuewjaarsdag), 6 februari (Waitangi Day), Goede Vrijdag, Paasmaandag, 25 april (ANZAC Day), de eerste maandag in juni (Queen's Birthday), de vierde maandag in oktober (Labor Day), 25 december (Kerstmis), 26 december (Boxing Day). Elke provincie heeft ook haar eigen feestdag, die gevierd wordt op een zomermaandag tussen november en maart
 

Zon
De afbreek van de ozonlaag heeft in Nieuw-Zeeland (net als in Australië) een zeer schadelijk effect. Daarom moeten een zonnebril en hoofddeksel in elk geval tot de reisbagage behoren. Zonnebrandcrème (beschermingsfactor 15 of hoger) is ook noodzakelijk. Zonnebrandcrème is in Nieuw-Zeeland goedkoper dan in Nederland. Tussen 13.00 en 15.00 uur is de zon op zijn sterkst.


Boeken
De Nelles Guide van Nieuw-Zeeland of. wat ook erg handig is is de Lonly Planet